Kinderkunstlijnprojecten
kkl

Schilderen en mozaïeken als bevrijding uit de digitale val waarin kinderen steeds verder verstrikt raken. Initiatiefneemster en bedenkster van het concept Kunst op School, Marianne Rebel kwam op dit beeld toen ze op vrijdag 30 november de leerlingen van De Duinroos bezig zag in De Krocht in het kader van het project Kunst op School. Het was voor hen het laatste lesblok. ‘Kinderen hebben geen idee meer wat je kunt doen met kleuren. Ze zitten in de val van de digiwereld’, aldus de bekende Zandvoortse kunstenares.

Haar kompaan Hilly Jansen, die de mozaïeklessen verzorgt, was op die dag ook weer van de partij.
‘Ik heb inmiddels geleerd dat je een moment moet inlassen om naar elkaars werk te kijken met vragen als: ‘Wat heeft Akar gemaakt?’, ‘Wat heb je daarmee bedoeld?’, ‘Wat zien de anderen daar in?’, ‘Wat versta je onder abstract?’, ‘Wat versta je onder primaire kleuren?’ of ‘Waarom heb jij een bruin paard gemaakt en de ander een rood paard met paarse manen?’
Zo kun je tot een discussie komen over kleurgebruik, realisme, abstracte en figuratieve kunst. Dat is de theorie: In praktijk gillen ze allemaal door elkaar en moet je een harde stem hebben, maar leuk en leerzaam blijft het!

kkl

Oktober 2007 startte Kunst op School. Een project waarvoor twee Zandvoortse kunstenaressen de handen uit de mouwen hebben gestoken: Marianne Rebel en Hilly Jansen.
Het is het eerste Kunst op School-project in Nederland. De leerlingen van verschillende Zandvoortse scholen maken of een schilderij of een mozaïek. Als dat allemaal achter de rug is, start een tweede project, te weten de Kinderkunstlijn Zandvoort.
Dit houdt in dat de werkstukken tentoongesteld worden in alle etalages van het centrum van Zandvoort en in het Zandvoorts Museum. Bezoekers aan de badplaats en de eigen inwoners kunnen dan deze Kinderkunstlijn bezoeken.
In maart 2008 startte de tentoonstelling in het Zandvoorts Museum, van waaruit de route langs de winkels liep. De Zandvoortse ondernemers hebben meegedaan.

Sponsors


  • HS Gemeente Zandvoort
  • Strandkorrels
  • Rotary Zandvoort
  • Intermail
  • Van der Valk / Swart
  • Met dank aan Rob Bossink voor de foto's en video's